Inleiding

De Protestantse Gemeente Grou-Jirnsum is een pluriforme, kleine kerkelijke gemeenschap van mensen uit de dorpen Grou en Jirnsum, die dit jaar 10 jaar bestaat. Onze gemeente is een samensmelting van de Gereformeerde Kerk Grou-Jirnsum en de Hervormde Gemeente Grou.

Deze profielschets is gemaakt met het oog op de beroeping van een nieuwe predikant(e). We beschrijven waar we als gemeente op dit moment staan en wat we nodig denken te hebben voor onze geloofsontwikkeling, om nu en in de toekomst als dorpskerk optimaal van waarde te kunnen zijn voor onze kerkelijke gemeente en onze dorpsgenoten. Deze schets vormt zo de basis voor de profielschets van onze nieuwe voorganger.

We geven eerst een beeld van de samenstelling en kerkelijke organisatie van de gemeente alsook de actuele vraagstukken die hiermee samenhangen. Vervolgens schetsen we in het kort hoe invulling wordt gegeven aan de kernwaarden van onze gemeente: bezinning, ontmoeting, omzien naar elkaar. Ook geven we aan welke ambities we hebben op elk van deze punten. We sluiten deze profielschets tenslotte af met een ‘vertaling’ naar de essentie van de profielschets van onze nieuwe predikant(e).

Samenstelling van de Protestantse Gemeente Grou-Jirnsum

De Protestantse Gemeente Grou-Jirnsum kent ongeveer 510 geregistreerde leden. Het aantal doopleden is 207, het aantal leden dat belijdenis heeft gedaan is 217. De overige leden zijn ongedoopte leden, mee-geregistreerden, gasten en vrienden van de Sint Piter Gemeente. 

De leeftijdsopbouw van onze gemeente wordt weergegeven in onderstaande grafiek:

Ongeveer een derde van de gemeente is jonger dan 45 jaar.

Actuele vraagstukken die hieruit voortvloeien zijn:

  • Er is draagvlak voor innovatie en vernieuwing in alle leeftijdsgroepen. Hoe zetten we dit om in de praktijk zonder de meer conservatieve gemeenteleden te verliezen?
  • Hoe benutten we de potentie die we zien? Toelichting: De zeer kleine Doopsgezinde kerk en onze gemeente zijn de enige kerken in de dorpen Grou en Jirnsum. dorpen met een gezamenlijk inwonertal van ruim 7000 inwoners. Grou heeft een christelijke basisschool met ongeveer 150 leerlingen (CBS Nijdjip). De activiteiten die we voor het dorp organiseren worden over het algemeen hoog gewaardeerd en goed bezocht.
  • Wat betekent de samenstelling van onze gemeente (verhouding oud/jong) voor onze sociale structuur? Momenteel hebben we bijvoorbeeld wel een structuur voor pastorale zorg maar niet meer voor het jeugdwerk.
  • Wat betekent de vergrijzing van onze gemeente voor de ontwikkeling van onze financiële positie?

Invulling en organisatie van het kerkelijk werk

De zondagse eredienst vormt het hart van het gemeenteleven en wordt gemiddeld  door 40-50 mensen bezocht. De dienst is voor gemeenteleden die niet naar de kerk kunnen komen te beluisteren via de Kerktelefoon. Sinds kort worden ook bij sommige diensten video-opnames gemaakt die via YouTube konden worden gevolgd.

Er zijn meerdere groepen vrijwilligers betrokken bij de voorbereiding en invulling van de erediensten. De lezingen worden gedaan door een groep lectoren. De gemeentezang wordt begeleid door een professionele organist en een vaste invaller vanuit de gemeente. De organist is tevens dirigent van de cantorij en enthousiast organisator van muzikale activiteiten in de kerk. De bloemen in de dienst worden verzorgd door een groepje actieve gemeenteleden die ook de florale aankleding van bijzondere diensten (liturgisch bloemschikken) voor hun rekening nemen. Er is een vaste koster in dienst. Voor de kinderen is er sinds kort geen kinderkerk meer. Wel werd er tot eind 2019 (voor de uitbraak van Corona) met enige regelmaat een ‘Pickwick-dienst’ georganiseerd. In zo’n dienst werd een specifieke vraag centraal gesteld (geïnspireerd op de labeltjes van Pickwick-thee). De dienst werd vervolgens voor en door gemeenteleden ingevuld, waarbij de uitdaging was het voor een kind van 6 even aansprekend te maken als voor een gemeentelid van 88.

Naast de diensten in de Sint Piterkerk verzorgt de gemeente, samen met de Doopsgezinde kerk, diensten in Woonzorgcentrum Friesma State. Eén keer per jaar is er tijdens de week van het Skûtsjesilen een gezamenlijke kerkdienst: de Schippersdienst. Deze thema-kerkdienst heeft, volledig in stijl, een maritiem karakter.                                      

Actuele vraagstukken:

  • Spannend is hoe het ‘live’ bezoeken van de kerkdiensten op de zondagochtend weer op gang komt als de beperkende maatregelen in het kader van Corona allemaal zijn ingetrokken
  • Hoe gaan we om met het steeds kleinere aantal (jonge) gezinnen en daarmee kinderen en jeugd in de vieringen.

De Kerkenraad wordt gevormd door de kerkelijke colleges bestaande uit de predikant, ouderling-voorzitter, ouderling-scriba, 3 diakenen, 3 ouderling-kerkrentmeesters en 1 kerkrentmeester.

Het Pastoraat wordt ingevuld door de predikant, de pastorale ouderlingen en  gemeenteleden. De gemeente kent meerdere pastorale wijken. Onlangs is door de kerkenraad een Taakgroep Pastoraat in het leven geroepen. Doel van deze groep is:

  1. het (onderlinge) pastoraat in (en vanuit) de Protestantse Gemeente in Grou-Jirnsum te coördineren;
  2. de contactpersonen te inspireren en motiveren;
  3. de teamgeest en het samenspel onder de vrijwilligers te bevorderen;
  4. een duidelijk adres te bieden waar men in geval van pastorale nood of behoeften terecht kan voor een passende doorverwijzing naar aandacht van vrijwilligers of professional;
  5. activiteiten op het gebied van (groeps-)pastoraat te initiëren.

De Diaconie van onze gemeente wordt gevormd door 3 diakenen die naast hun taak in de eredienst het werk voor kwetsbare mensen rondom de gemeente in kaart brengen en (mee) organiseren. Wie in de problemen is geraakt door geldgebrek, schulden, dakloosheid of door andere oorzaken het hoofd even niet meer op eigen kracht boven water kan houden, kan een beroep doen op de diakenen van de kerk. De diakenen zorgen er verder voor dat tal van projecten in binnen- en buitenland financieel worden ondersteund. Verder initieert de diaconie activiteiten die zijn gericht op gemeenteleden en dorpsgenoten die het om verschillende redenen moeilijk hebben, zoals de Bloemenzondag en de Oogstdienst; diensten waarin de warmte en kracht van onze gemeente naar voren komt en waarin verbinding wordt gelegd met het dorp. In aanloop naar de Bloemenzondag worden namen verzameld van dorpsgenoten (al dan niet betrokken bij de kerk) die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kinderen van de plaatselijke Christelijke basisschool CBS Nijdjip maken kaartjes die vervolgens aan bossen bloemen worden bevestigd. Gemeenteleden bezorgen na de dienst de bossen in het dorp. Bij de Oogstdienst verzamelen gemeenteleden voedingsmiddelen voor de Voedselbank. In een speciaal voor die gelegenheid  indrukwekkend aangeklede kerk worden de voedingsmiddelen verzameld. Verder is er de Sint Piter-actie, speciaal voor de kwetsbare kinderen in het dorp. In Grou wordt er geen Sinterklaas gevierd in december maar Sint Piter in februari. Om er voor te zorgen dat het ook voor de kinderen in kwetsbare gezinnen op Pakjesavond feest is, worden namen en adressen in de aanloop naar Sint Piter verzameld en wordt er geld ingezameld door o.m. de bewoners van de huizen rond de kerk. Van dit geld worden cadeaus gekocht, die op Pakjesavond bij de kinderen worden bezorgd.

Onze kerkelijke gemeenschap maakt deel uit van de grotere dorpsgemeenschappen van Grou en Jirnsum en de wereld om ons heen. Vanuit onze overtuiging en ambitie dat we een netwerk van liefde, hoop en geloof voor onze omgeving (willen) zijn, willen we een zinvolle bijdrage leveren aan de wereld waar we met elkaar deel van uitmaken. Die maatschappelijke betrokkenheid komt naast bovengenoemde acties bijvoorbeeld tot uiting in een Kinderkerstfeest voor alle kinderen van het dorp en een jaarlijkse Lichtjeswandeling op 2 november (Allerzielen) voor iedereen die een overleden dierbare wil herdenken. Deze en andere verbindende en/of inspirerende activiteiten werden tot 2019 aangeboden via het ‘Happiness boekje’ dat jaarlijks in september huis-aan-huis werd verspreid. Het boekje bood aan álle Grousters en Jirnsumers, jong en oud, activiteiten op het gebied van zingeving, verbinding en persoonlijke ontwikkeling.

De gemeente Grou-Jirnsum zet zich ook actief in voor medemensen buiten de landsgrenzen. Al sinds jaar en dag zijn onze gemeenteleden hecht verbonden met en betrokken bij de Stichting Help Mij Leven van Robert Smits. Robert zet zich in voor de kinderen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, Brazilië. Tot 2019 vertrok met regelmaat een groep gemeenteleden in de zomervakantie naar Brazilië om kennis te maken met het werk van Robert Smits en, met inzet van eigen financiële middelen, zelf de handen uit de mouwen te steken.

Een laatste niet onbelangrijk deel van het kerkelijk werk is communicatie: het informeren van en contact houden met elkaar. Per kwartaal komt het blad Tsjerkeluden uit waarin we elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen onze gemeente. Wekelijks wordt een Nieuwsbrief opgemaakt waarin de aandachtspunten van de afgelopen week worden vermeld en waarin de liturgie voor de komende zondag wordt afgedrukt. Verder is er een Whats-appgroep waar steeds meer gemeenteleden lid van zijn.

Actuele vraagstukken:

  • Voor alle bovengenoemde vormen van kerkelijk werk en kerkelijke activiteiten is een groep van ongeveer 100 leden actief. De kerkenraad wordt gevormd door een kleine groep enthousiaste, gedreven (veelal) veertigers en vijftigers die het belangrijk vindt om naast werk en zorg voor gezin tijd vrij te maken ten dienste van de kerk en de kerkelijke gemeenschap. Dit team verzet een hoop werk. Maar voelbaar is dat voor het uitvoeren van reguliere taken en zeker voor het realiseren van verdergaande ambities (kerk in het dorp, verbreden van de basis, jeugdwerk) een uitbreiding van het team wenselijk zou zijn In het kader van het benoemen en bespreken van de kernwaarden van de gemeente wordt dit dan ook als knelpunt genoemd: de kleine groep die de gemeente draagt en de kwetsbaarheid die dat met zich meebrengt.
  • De samenstelling van onze gemeente vertaalt zich op dit moment in beperkte activiteiten voor onze jongere gemeenteleden. Er is geen duidelijke structuur meer voor het jeugdwerk, noch specifieke aandacht voor of activiteiten die gericht zijn op gezinnen met (jonge) kinderen. We worstelen met de vraag hoe we hierop moeten acteren. Datzelfde geldt voor enerzijds de behoefte van het meer vrijzinnige deel van de gemeente (het deel dat ook goed is vertegenwoordigd in het bestuur) om te vernieuwen tegenover anderzijds de zorg dat we dan wellicht het meer traditioneel denkende deel van de gemeente dreigen te verliezen of op z’n minst tekort doen.

Bezinning, ontmoeting, omzien naar elkaar

Dergelijke vraagstukken brengen ons bij de vraag hoe wij onszelf zien als gemeente, wat de kern is van onze visie op het gemeente-zijn. Die visie geeft uitdrukking aan wat we belangrijk vinden en wat we waarderen in de geloofsgemeenschap die we met elkaar vormen en geeft richting aan waar onze ambities liggen voor de toekomst.

De Protestantse Gemeente Grou/Jirnsum wil een plaats zijn waar mensen, groot en klein, samen kunnen zoeken naar antwoorden op grote en kleine levensvragen. Een plaats waar we inspiratie kunnen vinden in God’s woord en dit in verbinding met elkaar kunnen vertalen naar het leven van vandaag.

De woorden van God inspireren ons om elkaar in alle veelzijdigheid en veelkleurigheid te zien en te ontmoeten, tot bezinning te komen en om te zien naar elkaar. Deze drie speerpunten lichten we hieronder beknopt toe.

Bezinning

De zondagse viering is een belangrijk moment van ontmoeting en bezinning. We komen samen in een middeleeuws gebouw waarin een historisch continuüm van geloofsgemeenschappen voelbaar is. De uitleg van de Bijbel geeft ons stof tot nadenken, prikkelt ons en inspireert ons in ons leven van alledag. We genieten van samen zingen en mooie muziek, een mooie, verzorgde liturgie. We waarderen tradities en vertrouwde rituelen, en staan open voor en zijn nieuwsgierig naar nieuwe vormen van vieren en beleven van de woorden van God in ons leven.

En met name in dat laatste zouden we ons verder willen ontwikkelen. We sluiten onze ogen niet voor de realiteit: de kerkgang loopt al jaren gestaag terug. Waar de een geniet van de psalmen, kan het voor de ander en drempel zijn om op zondag nog uit bed te stappen voor de kerk. Kunnen we alternatieven bieden voor de zondagse gang naar de kerk? Sterker nog: hebben we de luxe om dit niét te doen? Met het oog op potentieel nieuwe leden alsook het progressieve deel van onze gemeente? We denken aan het openstellen van de kerk – ook voor niet-gemeenteleden – op een moment in de week voor stilte of meditatie, vespervieringen, bijeenkomsten waarin muziek inspireert, gesprekken of ‘colleges’ over levens(-beschouwelijke) vragen. Zouden nieuwe vormen van vieren en gemeente-zijn ook kunnen bijdragen aan het verbreden van onze basis en aan het (weer meer) betrekken van gezinnen met kinderen en jeugd bij onze gemeente? Hoe zien die nieuwe vormen er dan uit? Hoe ver durven we hierin te gaan?

Omzien naar elkaar

In onze gemeente kennen we elkaar en hebben we aandacht voor elkaar. Als een gemeentelid een zware tijd doormaakt, dan is het opvallend om te zien hoe snel er een spreekwoordelijke warme deken door de gemeenteleden om de schouders van deze persoon wordt gelegd. Met een ‘schaal van licht’ of een ander zorgzaam gebaar. Iedereen is welkom en mag zich ‘thuis’ weten. Er is een goede ‘team spirit’ onder de mensen die zich inzetten voor het kerkenwerk.

Maar zoals al eerder aangegeven: het is een sterk maar klein team dat verantwoordelijkheid draagt. Een betere spreiding van die verantwoordelijkheid zou wenselijk zijn en het zou de continuïteit en de verwezenlijking van ambities ten goede komen. Verder is er blijvende aandacht nodig voor al die mensen die in dienstverband of vrijwillig zich inzetten voor onze gemeente. We denken aan het contact en de samenwerking met de organist(en), de koster, de bloemendames, de pastorale werkers en alle mensen die allerlei (financiële) administratieve taken op zich hebben genomen.

Ontmoeting

We zien onze gemeente als een plaats van ontmoeting tussen mensen. En als een netwerk van liefde, hoop en geloof voor elkaar en voor de omgeving waarin wij leven. Niet een plaats van stenen muren en bestaande structuren maar een gemeenschap en een plek die toegankelijk is voor een breder publiek dan de eigen leden. Aan die ambitie geven we invulling door activiteiten te organiseren als de Lichtjeswandeling, het Kinderkerstfeest, de cadeautjes van Sint Piter voor de kinderen die het moeilijk hebben, en bijvoorbeeld de acties voor de Voedselbank. Met de activiteiten in het hierboven beschreven Happiness-boekje hebben we geprobeerd de drempel naar de kerk letterlijk en figuurlijk lager te maken. Ook de kerktoren gaat open voor bezichtiging, de kerk is in de zomermaanden open voor rondleidingen en de Sint Piter kerk kan worden gebruikt voor concerten of als trouwlocatie.

Waar we aan willen werken is onze zichtbaarheid in de dorpsgemeenschap als een plek van ontmoeting nog verder te vergroten. Een plek waar je naar toe kunt gaan om met iemand te praten als je daar behoefte aan hebt. Een plek om te mediteren of stil te zijn, of alleen of met anderen na te denken en te praten over levensvragen. Een plek om te vieren. De Sint Piterkerk is een dorpskerk waar iedereen – jong en oud – welkom is voor een ontmoeting van mens tot mens.

Relatie profiel gemeente en profiel predikant(e)    

Met bovenstaand profiel pogen we een eerlijk en volledig beeld te schetsen van onze gemeente. Met feitelijke informatie, maar ook met de vraagstukken die voor ons actueel zijn.

Het vormt de basis voor het profiel van de te beroepen predikant(e). Deze is verder uitgewerkt in het document Profiel van de te beroepen predikant(e) . In essentie zoeken we een predikant(e) die als sterke en verbindende schakel wil optreden; iemand die met verfrissende vormen van gemeente-zijn mensen van jong tot oud weet te inspireren en het vuur in de gemeente weer aanwakkert en opstookt, zowel in het geloof als in de organisatie van het kerkenwerk.