A. Algemene gegevens
Naam ANBI: | Protestantse gemeente te Grou-Jirnsum |
RSIN/Fiscaal | 823358653 |
KvK nummer | 76410315 |
Website adres: | sintpiterkerk.nl |
E-mail: | scriba@sintpiterkerk.nl |
Adres: | Kerkstraat 4 |
Postcode: | 9001 AA |
Plaats: | Grou |
Bank: | NL10 RABO 0356202208 |
De Protestantse gemeente te Grou-Jirnsum is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 4lid 1 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse gemeente te Kerkenhuizen.
B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 10 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het
College van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de
financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van
diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot
uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de
jaarrekening. Het college bestaat uit
tenminste drie leden. Verder hebben
zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de
vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het classicaal college voor de behandeling van
beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 6-9).
C. Doelstelling/visie.
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
D. Beleidsplan.
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk Nederland kunt u vinden via deze link:
Beleidsplan
Protestantse Kerk in Nederland
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk Grou-Jirnsum bestaat in hoofdlijnen uit de volgende drie pijlers:
- Bezinning : onze gemeente wil een plek bieden voor bezinning en rust aan een ieder die daar behoefte aan heeft;
- Verbinding: als PKN Grou-Jirnsum willen wij mensen verbinden, zowel binnen onze gemeente als daarbuiten;
- Kerk voor het dorp: wij zijn er van overtuigd dat we als kerkelijke gemeente ook een taak buiten onze gemeente hebben, meer specifiek in ons dorp. Dit geven wij vorm door activiteiten voor alle inwoners van Grou-Jirnsum te organiseren, door hulp te bieden daar waar nodig en mogelijk en een actieve rol te spelen in deze gemeenschap.
E. Beloningsbeleid.
De
beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale
regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in
loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘
Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale
Regelingen Protestantse Kerk in Nederland
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
F. Verslag Activiteiten.
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad.
G. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikant en andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats.
H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting.
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Download hier de concept jaarrekening 2023
ANBI rapport